DikaLink - Övre Vojmådalen

Verklig skidglädje

Sedan den här artikeln skrevs någon gång i början av 90-talet har det byggts en ny lift som gör det lättare att ta sig upp. Läs mera här. Men läs den här sidan först. Länken finns längst ner också!

Du börjar med att ta liften upp till bergstationen. Därifrån tolkar du efter snövessla eller snöskoter bort mot Sadeln. Slänger upp skidorna på axeln och går upp fjällryggen till Sadeln. Efter en halvtimme är du uppe och kan ställa in färdriktningen åt sydost.

Kittelfjället
Klicka för större bild och se skidspåren
Foto © Ulf Vesterlund

Framför dig ligger en brant och osannolikt vit och jämn sluttning. Den är så lång och brant att den i början av 80 talet användes som tävlingsbacke för speedskiing, som var på modet då. För dig som inte var med på den tiden eller inte läst på din skidhistoria så i speedskiing gällde det att åka rakaste vägen, inga svängar här inte, och givetvis så fort som det bara gick.

Du tar dig förstås ned med stora svepande svängar tills du kommer ner på det flacka partiet före trädgränsen där du tar siktar på Konsumravinen, som leder ned till Konsumbutiken nere vid landsvägen. Du åker ner i ravinen, fylld med lössnö och omgiven av björkskog. Du susar fram mellan ravinens väggar tills du är nere för en kort promenad bort till hotellet.

Vi lovar, du kommer att vara blå av trötthet efter de 700 höjdmetrarna och adrenalinkickarna.

Innan du ger dig iväg: Kolla lavinfaran. Är du van åka i lössnö och orkar gå upp på Sadeln så fixar du säkert åkningen utför också.

Sedan den här artikeln skrevs någon gång i början av 90-talet har det byggts en ny lift som gör det lättare att ta sig upp. Läs mera här.Copyright © 2003-2024  DikaLink

Tidskrifter   Frimärken - Filateli   Dagstidningar online   Sportgrodor   Webringar   Älg - skogens konung   Telefonnummer   Nyheter   Roliga bilder   Värdelöst vetande   Vilda djur   Topplistor   Webblandning   Roliga historier  eXTReMe Tracker